Krajiny

Zobraziť všetky »

Poistenie

...obsah článku pro Poistenie (článek ID 466)

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Island, Grónsko

Hallgrimova katedrála v centre Reykjavíku.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO /uploads/usr/38371/iStock-1396286439.jpg Pohľad na prístav z budovy Harpa v Reykjavíku.
foto: archív BUBO Slnečné plavidlo, jeden zo symbolov hlavného mesta Islandu.
foto: archív BUBO Na Islande žije 3x toľko oviec čo obyvateľov. Pasú sa voľne a najčastejšie sa zdržiavajú v trojiciac Kontinentálna trhlina v Národnom parku ?ingvellir. Tu vznikol v roku 930 islandský parlament. foto?: Pod zemou to vrie.
foto: archív BUBO Geotermálna energia vyvierajúca spod zeme.
foto: Robert TARABA – BUBO Takéto divadlo sa nám naskytá každých 6 až 8 minút, niekedy dokonca dvakrát po sebe. foto: archív BU Keilir golf club Pohľad na zlatý vodopád Gullfoss. foto?: Zuzana HÁBEKOVÁ — BUBO https://bubo.sk/zo-zlateho-trojuholn Islandské kone, ktoré na ostrov priviezli Vikingovia.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Jedného krásneho dňa vyrazíme na šíri oceán pozorovať veľryby. Rettír je úžasný zážitok. Islanďania na stovkách koní zháňajú z pastvín voľne pasúce sa tisícky ovie Unikátny vodopád Seljalandsfoss. Jeho silu môžete zažiť počas prechádzky poza ľadovcovú vodu padajúc Mohutný Skogafoss.
foto: Robert TARABA – BUBO Perfektné osvieženie na letné dni. Ľadovcový jazyk Mýrdalsjökull. 4. najväčší ľadovec na Islande.
fo Výhľady na čierne pláže južného pobrežia.
foto: Martin ŠIMKO – BUBO Rozkošní puffiini - symbol Islandu.
foto: archív BUBO Podmanivá Reynisfjara.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Magická a dramatická čierna pláž Reynisfjara. Foto: Miroslav ŠKRABAN Ulovíte adrenalínový zážitok? Jazda na snežných skútroch po ľadovci na sopke Katla.
foto: Robert TAR V mesačnej krajine.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Najskúsenejších šoférov na Islande má práve BUBO. Zodpovedne podporujeme miestnych Islanďanov a náš Prekrásne vulkanické jazero Frostastadavatn.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Úžasné Dúhové hory Landmannalaugar.
foto: Robert TARABA – BUBO Rozkvitnutá lúka pod Dúhovými horami.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Dúhové hory vďačia za svoj názov svojej farebnosti. Pohľad na ne nikdy neomrzí. Foto: Miroslav ŠKRAB Výhľady z hory Bláhnjúkur.
foto: Zuzana HÁBEKOVÁ – BUBO Kúpanie v Modrej lagúne v cene.
foto: Robert TARABA – BUBO Dokonalý oddych po poznávačke Islandom.
foto: Robert TARABA – BUBO Hlavné mesto Grónska Nuuk je neuveriteľne fotogenický. Foto: Miroslav ŠKRABAN - BUBO Vitajte v Grónsku!
foto: Martina ČAMEKOVÁ – BUBO Hlavné mesto Grónska Nuuk je prekvapivo farebné. Foto: archív BUBO Reštaurácia Qooqqut Nuan má prominentné miesto vo fjorde približne 50 km od Nuuku. Foto: archív BUBO V reštaurácii Qooqqut Nuan si ulovíte obed sami. Pripravia Vám ho zruční kuchári, my si zatiaľ užíva Miestne špeciality. Foto: archív BUBO Návšteva u domácich.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO Návšteva u domácich.
foto: Ľuboš FELLNER – BUBO V grónskom supermarkete. foto: Jozef ZELIZŇÁK – BUBO V Nuuku si môžete vyskúšať hru na jednom z najexotickejších zelených golfových ihrísk sveta. Foto: a Celodenný výlet do fjordu Icefiord a unikátny výhľad na plávajúce ľadovce z kempu Kangiusaq. foto: a Pokojnou vodou pomedzi ľadové kryhy.
foto: Martina ČAMEKOVÁ – BUBO Grónsky ľadovec zaberá zhruba 80% povrchu krajiny.
foto: Martina ČAMEKOVÁ – BUBO Vlajková letecká spoločnosť Grónska. Piloti tu musia prejsť špeciálnym tréningom, aby vedeli pristáv Posledné západy slnka a veľké polárne dobrodružstvo je za nami.
foto: archív BUBO
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333896
Cena od: 5 240 €
Príplatky od: 535 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

10.08.2024 10 dní First Minute 5 240 € +535 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Na minútu prepracovaný program na Islande a v Grónsku. Famózne Dúhové hory, gejzíry, vodopády, kontinentálna trhlina. Krásne čierne pobrežie najjužnejšieho Islandu, Eyjafjallajokull, kúpanie sa v termálnych vodách. Zábavné príbehy o krajine, ktorá verí na elfov a kde bolo zakázané piť pivo. Cestovateľskou čerešničkou je predĺženie cesty a spoznanie nezabudnuteľného polárneho Grónska.

1. deň:
Transfer na letisko a odlet na Island. Pristávame na letisku Keflavik, ktoré počas druhej svetovej vojny vybudovali americké vojská. Posledný lacný alkohol v letiskovom duty free. Transfer z letiska mesačnou krajinou do centra mesta. Ubytovanie v jednom z najpokojnejších hlavných miest Európy. Alebo je piatok a Reykjavík žije? Inak,kto je Jon Gnarr?

2. deň:
Zlatý islandský trojuholník. Známy zlatý vodopád GULLFOSS, aktívny gejzír STROKKUR a slávny GEYSIR, ktorý dal meno všetkým gejzírom. THINGVELLIR a kontinentálna trhlina ALMANNAGIA, kde sa Európa a Amerika od seba neúprosne vzďaľujú. Miesto najstaršieho fungujúceho parlamentu na svete. Ako mohla pred tisíc rokmi existovať krajina, kde namiesto kráľa a šľachty vládol ľud? REYKJAVÍK: prehliadka hlavného mesta ostrova. Panoráme mesta dominuje Hallgrimov kostol, ktorý nemôžeme obísť.Budeme si rozprávať o tradíciách kultúry žijúcej na konci sveta, o najstaršom parlamente na svete, založenom v roku 930, o krajine, ktorej prezident verí na elfov a kde sa cestná sieť prispôsobuje prianiam trollov. O krajine, kde sa v roku 2009 tretina obyvateľstva chcela vysťahovať z krajiny. Ako vnímajú svoju krajinu teraz? A inak, vedeli ste, že na Islande sa pestuje najviac banánov v Európe? Kupujú si ich Grónčania.

3. deň:
Veľké rozšírenie programu bez zvýšenia ceny! Čakajú nás slávne LANDMANNALAUGAR. Terénnym vozidlom smerujeme do vnútrozemia údolím ?jórsárdalur so zástavkou pri vodopáde HJALPARFOSS. Rieka Fossa sa tu krásne štiepi na bazaltových stĺpoch a padá do hĺbky 20 metrov. Kaňony, údolia, nespevnené prechody riek, polia čiernej lávy a na obzore majestátna sopka HEKLA, ktorú stredovekí Islanďania považovali za bránu do pekla. Jazero FROSTASTADAVATN obklopené farebnými horami a krátermi. Rímsa krátera LJOTIPOLLUR a jazero v kráteri, v ktorom žijú pstruhy. Okolo nás zrejme najpestrejšie a najfarebnejšie scenérie Islandu. Čas na túru (Laugahraun alebo Blahnukur) v očarujúcom prostredí. Pohodlnejší sa zatiaľ okúpu v prírodných horúcich prameňoch. Návrat do Reykjaviku večer s láskou k Islandu v srdci. (Tento výlet sa v termínoch od októbra do júna nekoná z dôvodu neprejazdných ciest a je nahradený iným výletom).

4. deň:
Celodenný výlet na južné pobrežie Islandu. Dva fantastické vodopády SELJALANDSFOSS a SKOGAFOSS. Magická čierna pláž a výhľad na známy skalný útvar DYRHOLAEY s množstvom hniezdiacich vtákov. Prídeme až do dedinky VIK, ktorá pri ktoromkoľvek výbuchu sopky Katla môže zaniknúť pod masou vody z ľadovca. Prečo tu ľudia žijú? Fascinujúce čadičové skaly na najjužnejších miestach Islandu. Aký je najbližší kontinent smerom na juh? Že by Antarktída? Sopka EYJAFJALLAJOKULL preslávila Island na celom svete. My ju pri dobrom počasí aj uvidíme. Na tento deň si máte možnosť doobjednať v doplnkových službách zájazdu aj FAKULTATÍVNU NÁVŠTEVU ĽADOVCA S  JAZDOU NA SKÚTROCH, či FAKULTATÍVNU PRECHÁDZKU PO ISLANDSKOM ĽADOVCI. Výber je len na vás. Návrat do Reykjaviku. Pre záujemcov návšteva v jednej z top-reštaurácií mesta. Najmä milovníci rýb a jahňaciny si prídu na svoje, no ochutnať môžete aj veľrybu, či koňa. Reykjavík je malý, no kvalitou reštaurácií patrí medzi európsku špičku. Ochutnáte. Pochopíte.

5. deň:
Dnešný deň si môžete spestriť nákupmi, návštevou zaujímavých múzeí a budete mať čas na rozličné aktivity. Verte nám, v Reykjavíku je ich požehnane a nudiť sa určite nebudete. Pre záujemcov máme pripravený FAKULTATÍVNY VÝLET ZA POZOROVANÍM VEĽRÝB, JAZDU NA ISLANDSKÝCH KOŇOCH VULKANICKOU KRAJINOU, či FAKULTATÍVNY VÝLET DO ÚTROB SPOKY. Ak máte záujem o niektorý z týchto fakultatívnych výletov, stačí si ho dopredu objednať v doplnkových službách zájazdu. V prístave Reykjavíku môžete zájsť na obed do jednej z príjemných reštaurácií, kde si pochutíte na čerstvých rybích úlovkoch. Jedli ste už polievku z homárov? Bude vám zaručene chutiť. Poobede sa okolo sídla islandského prezidenta BESSASTADIR presunieme k najnavštevovanejšiemu miestu Islandu. MODRÁ LAGÚNA a nezabudnuteľné kúpanie sa v termálnej vode bohatej na minerály. Návrat do Reykjavíku.

6. deň:
Dnešný deň si ešte užijeme v najsevernejšom hlavnom meste sveta. Sprievodca Vám poradí s možnosťami fakultatívnych výletov. REYKJAVIK je domovom niekoľkých naozaj unikátnych múzeí - falologické múzeum vystavuje približne 280 reprodukčných orgánov cicavcov žijúcich na Islande – cca 93 živočíšnych druhov. Alebo si radšej pôjdete zaplávať do termálnej lagúny s domácimi? Neskoro popoludní transfer na letisko a odlet do Grónska. Po prílete sa presunieme do nášho hotela v centre mesta, ubytovanie v NUUK. 

7. deň:
NUUK, hlavné mesto Grónska, je malé mesto na juhozápadnom pobreží krajiny. Jeho veľký fjordový systém je známy vodopádmi, vráskavcami a ľadovcami. Nábrežie je posiate pestrofarebnými domami na pozadí hory Sermitsiaq. Grónske národné múzeum vystavuje unikátne exponáty - napríklad aj neuveriteľne zachované múmie Inuitov, zatiaľ čo Múzeum umenia Nuuk vystavuje miestne diela. Našu prehliadku začneme práve v Grónskom národnom múzeu. Pokračujeme do koloniálneho prístavu, je ťažké uveriť, že domy tu odolávajú drsným zimným podmienkam už vyše 300 rokov. Prejdeme sa okolo starého zariadenia na spracovanie rybieho tuku (kedysi sa tu spracovával aj veľrybí tuk) a dozvieme sa o hrdinovi a uznávanom apoštolovi Grónska Hansovi Egedeovi. Bol to on, kto začal misijné cesty do Grónska, založil úspešnú misiu medzi Inuitmi a pripisuje sa mu revitalizácia dánsko-nórskeho záujmu o ostrov po prerušení kontaktu na približne 300 rokov. A hlavne - po ulicach mesta Nuuk sa dnes môžeme prechádzať práve vďaka nemu - bol jeho zakladateľom. Určite nevynecháme trh pod holým nebom, kde sa predávajú čerstvo ulovené ryby, ale tiež tulenie a sobie mäso. Kde inde ochutnať gurmánske delikatesy ak nie práve tu? Naša prehliadka končí v kaviarni v KATUAQ, Cafétuaq, kde sa podávajú grónske tapas. Ak budete chcieť, na tanieri tu nájdete ochutnávky rôznych druhov sušených rýb a mäsa, ako aj krevety, mušle a ďalšie miestne špeciality. Popoludní ostane voľno na poznávanie malebného mesta a na večeru v niektorej z miestnych reštaurácii - obľúbenou je napríklad reštaurácia s nádherným výhľadom Sarfalik, ktorú odporúčame. Nocľah v hoteli v Nuuk. 

8. deň:
Najväčším pokladom NUUKU je okolitá drsná príroda s obrovskými ľadovcami, veľryby, tulene. Dnes sa vyberieme na celodenný výlet zahrnutý v cene zájazdu do ľadovcového fjordu ICEFIORD severne od Nuuku. Nalodíme sa na pohodlnú rybársku loď a skúsený kapitán, ktorý pozná cestu pomedzi kusy plávajúceho ľadu sa pomalým tempom plavíme za majestátnymi výhľadmi. Ľadovec tu hrá všetkými odtieňmi modrej farby a keď sa neho oprú slnečné lúče, je počuť jeho hlasné praskanie. Pocit ľadového kráľovstva je naozaj unikátny zážitok. Keď budeme mať trochu šťastia, uvidíme počas plavby veľryby a doprovod našej lodi budú robiť tulene a delfíny. V čase obeda kapitán zakotví v pokojnej zátoke a vychutnáme si obed na palube lode - je zahrnutý v cene výletu. Popoludní pokračujeme v plavbe do izolovaného kempu KANGIUSAQ. Miesto je úplne mimo signál, vychutnáme si ticho miestnej prírody. Spolu so sprievodcom sa prejdeme oblasťou okolo kempu a dozvite sa o ťažkom živote miestnych rybárov. Za doplatok na mieste je v prípade záujmu možné prenajať si kajak alebo paddleboard, obliecť sa do neoprénu a plaviť sa po malom fotogenickom fjorde ku blokom ľadu priam na dosah. Nasýtení výhľadmi a zážitkami sa nalodíme nazad na našu rybársku loď a v podvečerných hodinách sa vrátime nazad do NUUKU. Presunieme sa na náš hotel. Ochutnáte STEAK z tuleňa práve dnes? Ak radi skúšate nové neznáme gurmánske špeciality, Nuuk je naozaj ideálnym miestom. 

9. deň:
Dnešný deň hneď po raňajkách spoznáte Nuuk a jeho okolie vo vlastnom tempe. Deň je vyhradený na poznávanie, prípadne nákup autentických suvenírov v niektorom z miestnych lokálnych obchodíkov. Hráte GOLF? Jedným z najexotickejších miest sveta, kde si golf môžete zahrať je práve Nuuk. V hlavnom meste Grónska nájdete krásne deväťjamkové golfové ihrisko s dĺžkou vyše 2 kilometrov - informujte sa u sprievodcu, pomôže Vám s rezerváciou. Dnes popoludní nás čaká naozaj krásny zážitok, ktorý je navyše miestnou dlhoročnou tradíciou - KAFFEMIK. Spolu so sprievodcom navštívime lokálnu rodinu priamo u nich doma. Miestni pre nás pripravia tradičné koláče podľa pôvodných receptúr a pri pohári kávy alebo čaju sa porozprávame o živote v krajine ľadu. Vedeli ste, že Inuitský bozk nie je ako eskimácky bozk? Eskimáci si k sebe pritlačia špičky nosa. V Grónsku prejavujú lásku položením tváre na krk druhého a nasledujúci hlboký nádych. Prečo je to tak? Cestovanie po Grónsku je plné zaujímavých tradícií, budeme mať možnosť ich dokonale spoznať. Neskoro v noci sa presunieme na letisko a letíme nazad do Reykjaviku, kde prestúpime na let do Viedne. 

10. deň:
Podľa dostupných letov odlietame z Nuuku do Reykjaviku a následne do Viedne. 

Kontaktujte nás

Potrebujete poradit s výberom dovolenky, alebo chcete pravidelne zasielať aktuálne ponuky e-mailom?
Kontaktujte nás!

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Informačná povinnosť prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov.

Novinky

Spustenie nového webu

1.4.2011  Pripravili sme pre Vás nový web s širokou ...

Rady na cesty

...obsah článku pro Rady na cesty (článek ID 467)

Spolupracujeme


marcinekpartners.sk
regionsnina.sk
astrokarpaty.net
domacepotreby-marcinek.sk