Krajiny

Zobraziť všetky »

Poistenie

...obsah článku pro Poistenie (článek ID 466)

Kurzový lístok

Bulharská leva  EUR 1,96 BGN
Koruna česká  EUR 25,16 CZK
Chorvátska kuna  EUR 7,54 HRK
Turecká lira  EUR 34,80 TRY
Americký dolar  EUR 1,07 USD

Zobraziť všetky »

Z Nigérie do Burkina Faso

/uploads/usr/10908/zajazdy/togo/lubos_fellner_togo_l1033299.jpg
Destinácia: Viac destinácií
Kód zájazdu: 1333053
Cena od: 5 680 €
Príplatky od: 755 €
Poznávacie zájazdy
Exotika

Výber termínu

08.05.2024 14 dní Last Minute 6 532 € +755 € odlet: Viedeň letecká
15.11.2024 14 dní First Minute 5 680 € +755 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Vstúpte s nami do oblastí, kde je voodoo stále živé a v jeho tieni sa rozvíja moderný svet. Nechajte sa šokovať mega mestom Lagos a na druhej strane si oddýchnite v kľude najlepšieho safari v západnej Afrike, kde nestretneme takmer žiadneho turistu. Od oceánu po Sahel, od tradícií k modernizmu a do toho pamiatky UNESCO. Zažite to najživelnejšie zo západnej Afriky na tejto krátkej ceste. Prejdite s nami málo známe krajiny ako Togo, Benin a exoticky znejúce Burkina Faso.

1. deň:
Odlet do Afriky

2. deň:
Začíname zhurta. Nigéria je divokým začiatkom tejto unikátnej cesty. Cesta do vnútrozemia - srdca kultúry Yoruba. IBADAN (8 miliónov obyvateľov) je druhým najväčším mestom krajiny a hlavným mestom kráľovstva Yoruba s afrobrazílskou architektúrou, známe univerzitami. Cesta ďalej až do OSOGBO (UNESCO) s animistickými kresťanskými katedrálami. Návrat k oceánu, oddych pred nastávajúcou poznávacou cestou.

3. deň:
LAGOS: najväčšie mesto Nigérie. Jedno z najdivokejších miest sveta, pulzujúce srdce Afriky najľudnatejšej krajiny kontinentu. Vo veľkom Lagose žije 30 miliónov obyvateľov a tvorí 80% príjmov celej krajiny. Prenikneme pod kožu tohto živelného mesta, najľudnatejšieho v Afrike. Mesto kontrastov, kde na jednej strane sú moderné budovy bohatých svetových spoločností a firiem a na druhej nekonečné slumy najchudobnejších obyvateľov. Ako na Vás zapôsobí?

4. deň:
Sme v Benine. Benzín. Na ropu bohatá Nigéria je hneď za rohom a pašovanie je tu národným športom. Cyklista ovešaný kanistrami s 250 litrami benzínu je tu bežnou normou a azda nikde to nevidno viac ako v okolí Benátok západnej Afriky - GANVIE. My sme však prišli práve kvôli tomuto unikátu. Mesto postavené na drevených koloch uprostred jazera Nokoué je najväčším plávajúcim mestom v Afrike s populáciou približne 20.000 ľudí. Jeho história sa začala niekedy v 16.-17. storočí. Cestou navštívime aj hlavné mesto krajiny PORTO NOVO. Už teraz viete, čo sa po celom Benine predáva vo fľaškách od coca-coly popri cestách a my sa s tým budeme neustále stretávať.

5. deň:
COTONOU: najväčšie mesto Beninu na brehu Guinejského zálivu, obrovská rozpálená metropola, ktorej trh Dantokpa patrí medzi najväčšie v Afrike. Kotol a srdce krajiny. OUIDAH: mesto na ceste otrokov, odkiaľ ich lode odvážali preč. Nie nadarmo sa tie posledné volajú Dvere, z ktorých niet návratu. Z voodoo nás tu čaká pre zmenu posvätný les s chrámom pytónov. 

6. deň:
GRAND POPO: prejdeme sa po pláži v príjemnom mestečku na brehu Guinejského zálivu, mimo ruchu veľkomesta. Prechod hranice do TOGO. Maličká africká krajina, rozlohou a počtom obyvateľstva podobná Slovensku. Cesta k jazeru Lac Togo, plavba pirogami, historicky dôležitá osada Togoville so stromami voodoo, katedrála, ktorú navštívil aj pápež. Slávny fetišistický trh BE. Hlavné mesto LOMÉ s katedrálou Notre Dame, námestím nezávislosti a Grand Marché... ozaj, poznáte Adebayora?

7. deň:
Opúšťame Togo a opäť vstupujeme do Beninu a smerujeme do mesta ABOMEY: súčasť svetového dedičstva UNESCO, hlavné mesto kráľovstva Dahomey, ktoré bolo najväčším na území Beninu, stáročia krutých vládcov, otrokárov ale aj umelcov a remeselníkov. Dnešné Abomey na dávnu históriu nenadväzuje, stále je však živou spomienkou na éru otrokárov.

8. deň:
Stále smerujeme na sever. DASSA ZOUMÉ patrí k najposvätnejším kresťanským miestam v Afrike. Miesto zjavenia Panny Márie a zároveň známe pútnické centrum. DJOUGOU: Jedno z najväčších miest na severe s dominantnou moslimskou populáciou. Tunajším kmeňom je animistický kmeň Taneka, ktorého kontakt s okolitým svetom je minimálny. História sa dochováva ústne a viera v duchov, predmety, fetiše t.j. voodoo je tu veľmi silná.

9. deň:
Kultúrne centrum západnej Afriky, rodisko voodoo a domov mnohých zaujímavých kmeňov. Ocitneme sa v pokojnom meste na severe krajiny NATTITINGOU s kmeňom Somba. Ich typickou črtou sú tradičné domčeky, ktoré sú však postavené v štýle hradu a pripomínajú pevnosti. Žijú na území Beninu, Toga a Burkina Faso. V susednom Togu je ich kultúrne a architektonické dedičstvo zapísané na zozname UNESCO.

10. deň:
Najbližšie dva dni nás čaká africká divočina a safari. Národné parky ARLI (Burkina Faso) a PENDJARI (Benin) patria medzi tie najlepšie v západnej Afrike a sú zároveň posledným miestom v regióne, kde skutočné safari môžete zažiť. Z tohoto dôvodu boli v roku 2017 zapísané na zoznam UNESCO. Slony, hrochy, levy, byvoly, antilopy, paviány... opäť iná Afrika. Benin máme v CK veľmi radi a aj tu sa chceme dozvedieť viac. Unikátny program v unikátnej krajine.

11. deň:
Druhý deň začíname v prírode na severe Beninu, odkiaľ prekročíme hranice do BURKINA FASO a pokračujeme v najlepšom safari v západnej Afrike. V oboch parkoch sa nachádzajú zaujímavé a v iných krajinách a parkoch ojedinelé zvieratá ako napríklad slon pralesný, antilopa konská alebo mačiak husársky. Krajina má rôzne tváre, od vápencových vrchov, cez savanu až po husté lesy rastúce popri riekach Arli a Penjari. Zažili ste safari v Keni, alebo JAR? Toto bude tak iné... Po, veríme že úspešnom, safari sa presunieme približne 130km do nášho hotelíka do mesta Fada Ngourma.

12. deň:
Opúšťame národný park Arli a smerujeme cez Sahel k hlavnému mestu. Takto začne naša púť touto zaujímavou krajinou. Cestou zájdeme do mesta FADA N´GOURMA, známeho výrobou prikrývok a medu. Pokiaľ prídeme do hlavného mesta, ktoré každý familiárne volá Ouga, navštívime dedinku LAONGO, kde uvidíme ukážku moderného afrického sochárstva. V jej blízkosti totiž funguje nesmierne zaujímavý projekt s názvom OPERNDORF AFRIKA. Ako žijú umelci z celého sveta v Burkina Faso? Večerný príchod do OUAGADOUGOU. Sme v jednej z najchudobnejších krajín na svete. Nečakajte žiadnu hrôzu. Chudoba je skutočne relatívny pojem a my zažijeme usmiatych, milých ľudí, ktorí žijú tak ako ich dedo a pradedo a za chudobných sa rozhodne nepovažujú. Burkina Faso sa v marci 2013 dostala na 10. miesto najpriateľskejších krajín sveta a tým iba potvrdila náš názor. Ochutnáme. Vyskúšame a dáme vedieť, kde je pravda skrytá.

13. deň:
Krajina hrdých Burkinabé obývajúcich oblasť Sahelu. Obyvateľstvo je kultúrne veľmi blízke južnému Mali. Hlavné mesto krajiny OUAGADOUGOU, kde nás privíta Naba Koom s kalabašom na hlave a hrou na xylofón. Prehliadkou tohto na prvý pohľad málo zaujímavého mesta sa rozlúčime s touto dobrodružnou cestou a odlietame domov.

14. deň:
Koniec nášho dobrodružstva a prílet domov.

Kontaktujte nás

Potrebujete poradit s výberom dovolenky, alebo chcete pravidelne zasielať aktuálne ponuky e-mailom?
Kontaktujte nás!

Meno:
E-mail:

Telefón:

Text:

Informačná povinnosť prevádzkovateľa pri spracúvaní osobných údajov.

Novinky

Spustenie nového webu

1.4.2011  Pripravili sme pre Vás nový web s širokou ...

Rady na cesty

...obsah článku pro Rady na cesty (článek ID 467)

Spolupracujeme


marcinekpartners.sk
regionsnina.sk
astrokarpaty.net
domacepotreby-marcinek.sk